En tidsresa genom Toshibas historia

Toshibas resa började för snart 150 år sedan. Den tar oss genom tidsepoker av tekniska genombrott, revolutionerande uppfinningar och global expansion.

Toshibas grundare

Den spännande starten: Fröet till en revolution

Året var 1875. Tanaka Hisashige, en visionär uppfinnare, grundade Tanaka Seizo-sho, landets första tillverkare av telegrafutrustning. Några år senare, 1890, startade Ichisuke Fujioka, äldsta sonen till en samuraj, Japans första företag för glödlampstillverkning, Hakunetsu-sha. Inspirerad av självaste Thomas Edison, fortsatte Fujioka med att lägga grunden för en inhemsk elkraftsindustri.

Fabrik i Ginza

Fujiokas fabrik i Tokyo som tillverkade glödlampor.

 

Katastrof, återuppbyggnad och framsteg

1939 gick de två företagen samman och skapade det som skulle bli Toshiba. Men vägen dit var långt ifrån enkel. 1923 drabbades Japan av den förödande Kanto-jordbävningen, som tog över 100 000 liv och orsakade omfattande förstörelse. Tokyo Electric Company – som Toshiba hette då – förlorade många av sina anställda i katastrofen.

Trots den svåra tiden lät sig företagets VD inte slås ned utan ska ha yttrat orden: ”En fabrik utan en forskningsavdelning är som en insekt utan antenner.” Med detta som drivkraft fokuserade företaget på innovation och expanderade till nya områden, som medicinsk utrustning och radioapparater.

En fabrik utan en forskningsavdelning är som en insekt utan antenner."

Teknik som förändrar världen

Toshiba blev snabbt ett namn synonymt med innovation. Företagets uppfinningar revolutionerade inte bara Japan, utan hela världen. I slutet av 50-talet skapade de Japans första mikrovågsugn och 1970 utvecklades världens första färgvideo-telefon.

Det verkliga genombrottet kom på 1980-talet när Toshiba utvecklade NAND-flashminnet – en uppfinning som idag finns i nästan alla elektroniska enheter, från smartphones till datorer.

NAND-minne

NAND-minne

 

En hållbar framtid

Toshiba är inte bara ett företag med en rik historia – det är ett företag med en vision för framtiden. Idag, med verksamhet i över 30 länder, fortsätter Toshiba utvecklingen inom allt från digital teknik och infrastruktur till hållbar energiteknik. Företagets strävar ständigt efter att, inte bara förbättra människors liv genom innovation, utan också göra det på ett sätt som är hållbart för kommande generationer.

 

Fler årtal och tekniska innovationer från Toshibas tidsresa.